top of page

מועדון מהבית - מגזין מס' 78

מועדון האוניברסיטה – מגזין מס' 78: "מאמץ אחרון":

סוף סוף הגענו למועד בו ניתן לחזור לפעילות. נשמח לראות את כולכם שוב בקרוב ואנו מתחילים במלוא המרץ בהפקת תכניות "נורמליות" לשנה הבאה. בכוונתנו להעביר לכם שאלון בו תחוו את דעתכם על אופי וסוג הפעילות אותם תרצו לחוות במועדון.

ביוני אנו מתכננים לכולנו טיול ומפגש בבית הירוק בו סוף סוף נוכל להתחבק ולשמוח ביחד. נושא הגיליון הוא "מאמץ אחרון". ימים אלו בהם אנו כמעט מגיעים אל היעד, דורשים מאתנו מאמץ אחרון ואורך רוח על מנת לבצע את הצעד הקטן הנוסף, אותו אנו נדרשים לצעוד בדרך לשיבה לשגרה. בואו נקווה ביחד שאכן אנו בדרך לשם ובינתיים אתם מוזמנים להנות מהגיליון בו אספנו לכם חוויות מתחומים שונים.

סוף שבוע נפלא!


האם קיימים חיים לפני "לוסי"? | פרופ' יואל רק, אוני' ת"א

דברי פתיחה: פרופ' אורן הרמן - ראש התוכנית למדע, טכנולוגיה וחברה באוניברסיטת בר-אילן, ומכון ון ליר בירושלים מרצה: פרופ' יואל רק - אוניברסיטת תל אביב.

כיום אנו יודעים שלוסי ומין של אפרנזיס שחיו באותה תקופה, כלל לא היו אבותינו כי אם "בני דודים" שנכחדו לפני בערך 2 מיליון שנים... נראה שעץ השושלת שלנו דומה יותר לשיח עבות בעל ענפים עבים וחפיפות משמעותיות בזמן. בימים אלו מתמטיקאים, גנטיקאים, אנתרופולוגים, חוקרי אנטומיה וארכיאולוגים, עובדים יחדיו על מנת לפענח את ההיסטוריה של שושלת האדם. אילו טכנולוגיות ושיטות חדשות מתפתחות היום בחקר האבולוציה של האדם? כיצד מחקר מדעי ודיעות קדומות מתערבבים זה בזה ומה הופך אותנו לבני אדם?

פסטיבל הסופרים בירושלים 2021: הרלן קובן (ארה"ב) בשיחה עם דרור משעני

פתיחה: ג'ונתן שרייר, ממונה על ענייני שגרירות ארצות הברית בירושלים.

הרלן קובן (ארה"ב), אחד מסופרי המתח האהובים והמצליחים ביותר בעולם, ישוחח עם הסופר דרור משעני, מגדולי כותבי ספרות הבלש בישראל. לקראת צאת ספריהם החדשים, ישוחחו קובן ומשעני על הסודות שמאחורי כתיבת סיפורי מתח טובים, יגלו מה מעניק להם השראה, יחשבו על ההבדלים בין כתיבת רומן לכתיבה לטלוויזיה וינסו לענות על השאלה: האם יש דבר כזה ספרות מתח יהודית? בתמיכת המרכז האמריקאי בירושלים של שגרירות ארה"ב.

הצגה – בחזרה לאישראל - תיאטרון הקאמרי

מה היה קורה לו מדינת היהודים היתה מוקמת באמריקה במאה ה-19 וחוגגת היום 190 שנים לעצמאותה? סיימון, גיבור המחזה, מגיע למדינה היהודית לביקור ראשון. גיל קופטש מגלם את התפקיד הראשי. מאת נאוה סמל ז"ל.

המרדף אחר שוניות האלמוגים: סרט של נטפליקס

רוב האנושות נושאת עיניה לחלל ומחפשת שם חיים אחרים. אולם למעשה יש לנו עולם כמעט זר בתוך עולמנו שלנו, שוקק חיים ומלא בפלאים והפתעות. ריצ'רד ויוורס מתעד את עולם השוניות שלמטה וממפה אותו כפי שגוגל ממפים רחובות. בעזרת מצלמה וצילומים ב-360 מעלות בכל 3 שניות, בתוך האוקיינוס נחבאים גנים מרהיבים של אלמוגים. זוהי ההזדמנות שלכם לצלילה וירטואלית במעמקי הים.

הצ'לן הקרואטי סטפן האוזר – אדג'יו של אלבינוני

סטפן האוזר, אחד מנגני הצ'לו המפורסמים בעולם, עם התזמורת הפילהרמונית של זאגרב בקונצרט סולו קלאסי באולם הקונצרטים של ליסינסקי בזגרב, אוקטובר 2017.

64.4 מיליון צופים!

לקחתם צב הביתה? כדאי שתכירו את המקום הזה

בעבר היינו פוגשים אותם כל הזמן בשדה שליד הבית. המין המיוחד שהיה נפוץ מאוד בישראל הגיע למצב שימור, בין השאר בגלל שאנשים אוספים צבים הביתה. החברה להגנת הטבע ורשות הטבע קוראים לציבור להביא את הצבים המוחזקים בבתים אליהם – למנוע את הכחדתם. כתבתו של גיא קוטב.

האם אפשר לפרוץ את גבולות הדיסלקציה? הרצאה מאת פרופ' נעמה פרידמן, אוני' ת"א

נדמה ששפה היא כלי טריוויאלי בחיינו. אך האם כך הדבר עבור כולם? האם ישנם גבולות שמונעים רכישת שפה מאוכלוסיות מסוימות? פרופ' נעמה פרידמן, העומדת בראש התכנית הבין-תחומית לתלמידים מצטיינים באוניברסיטת תל אביב, מתמקדת במחקריה בקשר שבין שפה ומוח. במסגרת זו היא חוקרת ליקויי שפה וקריאה - דיסלקציות, דיסגרפיות, ליקויי תחביר וליקויי שליפת מילים לאחר פגיעת מוח ובפגיעות התפתחותיות, ויש לה תובנות מעניינות בנושא פריצת גבולות קשיי לימוד השפה.

ביקור באי מדירה בעזרת צילומי רחפן

אתם מוזמנים להתרווח ולבקר באי מדירה בהינף אצבע בלבד... מעל 1.1 מיליון צפיות.

מדע הבחירות | לשנע את המשוכנעים

אוטוטו אנו מתקרבים לבחירות חמישיות... להלן כמה דקות על מדע הבחירות. מה עומד מאחורי מהלכים שונים? אל מי פנה ראש הממשלה כשאמר ש"הערבים נעים בכמויות לקלפי"? שימו לב לאסטרטגיית הבחירות שמבחינה בין שכנוע לשינוע.

המדריך לג'נטריפיקציה סרט דוקומנטרי

ג׳נטריפיקציה היא תהליך שמתרחש בערים רבות בעולם - מעמד בינוני שנכנס לשכונה מוחלשת, כדי לשפר דיור או מטעמים אחרים ודוחק החוצה במודע או שלא את האוכלוסייה הוותיקה. ביפו השילוב של מעמד סוציו אקונומי וזהות לאומית הופך את התהליך לייחודי ולנפיץ במיוחד. לעיתים נדמה כי זהו תהליך טבעי המונע ע״י כוחות השוק החופשי, אך בעצם ביפו קיים מנגנון פוליטי רב שנים שהדיר ודחק את האוכלוסייה הוותיקה והחלשה. ״המדריך לג׳נטריפיקציה״ היא סדרה בת שלושה פרקים במהלכה הסיפורים מתפתחים במקביל ומעבירים את הלך הרוח בעיר בעת ובעונה אחת באזורים שונים, הרגעים הדרמטיים נבנים דרך הסיפורים האנושיים, שנמצאים בין קירותיהן של דירות מטות לנפול או סמטאות היסטוריות.

רביעיית הכינור אמאדאוס מבצעת את – אינדילאה – ריקוד

קליפ בו מופיעות ארבעת חברות הלהקה.

4 כנריות המנגנות בכלים חשמליים ומשלבות קצב של פופ-דאנס עם הוירטואליות של כלי נגינה קלאסיים במוסיקה קלאסית קלה. הלהקה הוקמה בשנת 2000 והפכה להיות אחת הלהקות המקוריות והמבוקשות באירופה.כ-55 מיליון צופים.

העתיד כבר כאן - ההמצאות והחוקרים שישנו את פני הרפואה | לחווט את המוח מחדש

בן שני במסע בעקבות ההמצאות והחוקרים הישראלים שישנו את פני הרפואה. לחווט את המוח מחדש: סיפורם של החוקרים הישראליים שמפתחים טכנולוגיות שתוכל להשפיע על המוח ולטפל בדיכאון.

השיטות הקיצוניות ביותר בעולם למניעת העתקת מבחנים

בתי ספר יעשו הכל כדי שהתלמידים שלהם לא יעתיקו במבחנים, אבל מוסדות החינוך האלו לקחו את העניין צעד אחד רחוק מדי.

כאן אפשר להעתיק - מבצע העתקת הדולמנים בקצרין: רשות העתיקות

ארץ הענקים 'קמה לתחייה' – העתקת דולמנים בקצרין העיר קצרין שוכנת בנוף גולני בזלתי שבו גלי אבנים רבים. מתחת לחלק מגלי אבנים אלו נחבאים 'דולמנים' – מבני קבורה עיליים בני כ-4,000 שנים. במסגרת הרחבת העיר קצרין ובניית שני רובעי מגורים חדשים ביצעה רשות העתיקות סקרים ארכיאולוגיים וחפירות שבהן תועדו, נחפרו ונסקרו דולמנים רבים. במהלך עבודות החפירה בדולמנים ברובע 11 עלה הרעיון להעתיק מספר מבני דולמן ממקומם, על מנת לאפשר את פיתוח השכונה, ולהציבם מחדש בשטח פתוח שישמור על הנוף והסביבה הבתולית של מרכז הגולן. עובדי רשות העתיקות החלו בפרויקט חדשני של העתקת הדולמנים ממקומם אל השטח החדש, כלומר: תיעוד, פירוק, הובלה והרכבה במקום החדש. זו הפעם הראשונה בארץ של בניית מבנים קדומים אלו תוך לימוד והתנסות בשיטות בנייה ותהליכי בנייה. בסרט שלפניכם מוצג תהליך העבודה בקצרה.

האם גבולות ירושלים הם המחסום העיקרי לשלום? הרצאה של פרופ' משה עמירב אוני' ת"א

השאלה על גבולות, היא שאלה עתיקת יומין בזירה המדינית. לא כל שכן, כאשר סוגיית הגבולות עולה בהקשר המקומי – הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שלדעת רבים מצוי במבוי סתום. האם מצוי פתרון באופק? פרופ' משה עמירב סבור שהעיר ירושלים מגלמת בתוכה את מה שסבוך בסכסוך המקומי, ומעורר שאלות סביב הדילמות הקשורות בהימצאות גבולות העיר, דרך חוויותיו האישיות בעשייה הפוליטית, כממונה על התכנון העירוני בירושלים, כיועץ לראשי הממשלה יצחק שמיר ואהוד ברק, וכראש צוות המומחים, שהכין את סוגיית ירושלים בקמפ דיוויד בשנת 2000.

קו המשווה מהאויר - סרטון קצר על הצלת פילים באמצעות מסוק

בסרטון הזה מתוך קו המשווה מהאויר – תכנית של הבי. בי. סי. תחזו בהצלת פילים באמצעות מסוק. גורדון בוכנן במסע להצלת חיות בר מבני האדם, יחד עם מרק גוס מנסים להציל פיל שנפגע מחץ, פילפילון קטן שחוט תיל נכרך סביב פניו ועוד. סרטון מרגש...

3.2 מיליון צופים.

10 טעויות אנושיות ששינו את ההיסטוריה

הפעם אנו מציגים טעויות אנוש לאורך ההיסטוריה, ששינו אותה לנצח. טעויות בעלות השפעה גלובלית...

מדע – סרטון קצרצר על מערכות חכמות להובלת תרופות

כשהטיפול בסרטן עשוי להביא גם לפגיעה בתאי גוף בריאים, מדעני אונ' בן גוריון בודקים האם ניתן לייצר תרופות שיפגעו אך ורק בסרטן. הבעיה: אחת הבעיות הגדולות בהזרקת תרופות לגוף, כמו כימותרפיה, היא שהתרופה משפיעה על הגוף כולו ולא רק על התאים החולים. תופעות הלוואי עשויות להיות קשות מאד. הפיתרון: מדעני אוניברסיטת בן-גוריון בראשות פרופסור יוסי קוסט מפתחים דרך להגניב תרופה, כמו לדוגמה תרופה כימותרפית או גנים, מעבר למנגנוני האבטחה של הגוף והיישר אל היעד, וזאת גם אם היעד הוא איברון פנים תאי, כמו גרעין בתוך תא סרטני.

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב | חוקרים: יוסי קוסט, תמר טרייטל, ריקי גולדברט | מחקר בתחום הנדסה ביו-רפואית.

בלע את הגו-פרו: התמנון מגן החיות בירושלים - עצבני

פנחס התמנון מגן החיות התנ"כי נוטה להתרגז בקלות – ולהתיז על המטפלים שלו. האם הייתם אוכלים קאלאמרי לאחר שהייתם מטפלים בתמנון? כתבתו של גיא קוטב.

זו גם דרך לטייל בג'ונגל...

בסרטון הבא תוכלו לצפות בפעלולן אלכס מייסון הולך על חבל (סלאקליין) מקצועי, שיחד עם שותפו, אנדי לואיס, בנו מסלול הליכת חבלים ענק באורך של 300 מטר במעמקי הג'ונגלים של האי הוואי. המסלול כולל מעל אלף מטרים של מסלול מקצועי וקילומטר אחד של חבלים וכבלים.

הרצאת TED מאת קיילב מיקינס - מומחה בכישלונות

אין הצלחה ללא כישלון! הרצאה של קיילב מיקינס שלקח על עצמו פרוייקט מאתגר שבו בכל יום מחדש הוא מבצע משימה חדשה, קופץ אל ה"לא נודע" ופורץ את הגבולות האישיים שלו.

ריקודים מהסרטים...

כוכבי סרטים לכל אורך השנים רוקדים "פוט לוז"...13.2 מיליון צופים.

בלאדי מרי – הסיפור האמיתי - סרטון אנימציה

מלכה אנגלית בעלת סיפור חיים קשה. להיות ביתו של המלך הנרי השמיני אינו תענוג גדול לאור העובדה שנפטר מנשותיו בדרכים שונות כולל הריגתן. בסרטון תחקר הגירסה העממית של סיפור בלאדי מרי ויחשף סיפור האימה האמיתי של המלכה האנגליה, ומדוע שמה מכה פחד עז בלבם של רבים במשך דורות. מעל 5.1 מיליון צופים!

המלך המהפכן - מונותאיזם של המלך אחנאתון / ד"ר רחלי שלומי-חן

הרצאת זום במסגרת יד בן צבי. המאה ה-14 לפנה"ס במצרים העתיקה, הממלכה החדשה, שושלת 18. אחנתון, שנודע כאמנחותפ הרביעי בראשית מלכותו, היה פרעה של השושלת הזו במצרים. הוא היה מהפכן דתי, ובשנה הרביעית למלכותו העלה את אל השמש,אתון למעמד של אל עליון, במקומו של האל אמון. בירתו החדשה נקראה אחתאתון ('האופק של אתון'), שזוהתה בימינו כ"אל עמרנה".אחנתון, אמנחותפ הרביעי, המלך שהאמין באל אחד, יצר מהפיכה מסיבות דתיות או מסיבות אחרות?

אנו קוראים לילדינו על שם דמויות שליליות מהתנ"ך. מדוע?

עמרי, יואב, נמרוד, דקלה ועוד - איך זה שכל כך הרבה אנשים קרויים על שם דמות מקראית שלילית או סתמית? האמת היא שיש לזה סיבות טובות, והן חושפות את אחורי הקלעים המעניינים של הפיכת שמות לפופולריים.

פייק ניוז והאנטומיה של הטרולים הרוסים, כתבה של הוושינגטון פוסט

חוות טרולים רוסית המכונה סוכנות המחקר של האינטרנט או: IRA, קידמה תעמולה במדיה החברתית בארה"ב. יעקב שפירא, פרופסור באוניברסיטת פרינסטון, מצא כי עד 2016, הרוסים החלו 20 קמפיינים ב-13 מדינות על מנת לשנות את דעת הקהל.

עוד בנושא - בתוך תעשיית השקרים ברוסיה – כך יוצרים "פייק ניוז"...

בתוך החווה עצמה - על מנת להתערב ולשנות דעת קהל, הרוסים מפעילים תעשיית טרולים. זוהי עדות של אחת מהם. במסגרת חדשות NBC.

מה יקרה כשרובוטים יקבלו עבורנו החלטות רפואיות?

האם הבינה המלאכותית עתידה להשתלט על עולם הרפואה? האם רובוטים עתידים לקבל עבורנו החלטות רפואיות? והאם נצא נשכרים מכך? פרופ' נועם שומרון, חוקר ומנהל מעבדה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, שעוסק בין השאר בפענוח הגנום האנושי, מספר על העתיד הרפואי פורץ הגבולות שצפוי לנו.

שיפור המוח בעזרת... הצלחת? מחקר

שוקולד מקטין מתח. דגים מגרים את המוח. האם יש אמת לאמונות פופולריות כאלה? ממצאי חוקרים ברחבי העולם אומרים כן: נראה שאנחנו באמת מה שאנחנו אוכלים.

מחקר בכלא בריטי מצא כי אסירים אשר לקחו תוספי ויטמין פחות נטו להתנהגות אלימה. בגרמניה, פסיכולוג באוניברסיטת ליבק הוכיח כי התנהגות חברתית מושפעת מן החומרים הנצרכים בארוחת הבוקר. אבל מה באמת קורה במוח כאשר אנו בוחרים דבש במקום ריבה, דגים ולא נקניק? מדענים ברחבי העולם מנסים לגלות. Neuro-Nutrition הוא שם של תחום מחקר בינתחומי החוקר את ההשפעה של תזונה על בריאות המוח. ניסויים על חולדות וזבובים מציעים תובנה חדשה לתוך ההשפעות של הרגלי אכילה שלנו. כאשר חולדות מעבדה מוזנים דיאטה של ​​"מזון זבל", התוצאה היא לא רק השמנת יתר. לתפריט יש גם השפעה ישירה על ביצועי הזיכרון שלהם. המדענים גילו את מה שנקרא "מזון המוח" למשל: דיאטה ים תיכונית המבוססת על ירקות ודגים אמורה לספק את התזונה הטובה ביותר עבור התאים האפורים הקטנים... חומצות שומן אומגה -3, הנמצאות בדגים, למשל, מגנות על תאי העצבים והן חיוניות לפיתוח המוח - כי המוח הוא גם מה שהאדם אוכל! 12 מיליון צופים

ולקינוח – סרטון קצרצר על אוצרות ומכמנים בספריה הלאומית בנושא... ספורט, בהנחיית גיל חובב

הספרייה הלאומית אוספת הרבה יותר מספרים. באוספי הספרייה תוכלו למצוא גם תצלומים, מפות, הקלטות מוזיקה וארכיונים. באוסף הכרזות של הספרייה שמורות גם כרזות עבריות המכריזות על תחרויות ספורט שונות ומשונות, לדוגמה, תחרות ציד שועל באופנוע (!), שהתקיימה בשנת 1934 במגרש של אגודת ספורט הפועל; "מלחמת האגרוף לתואר צ'מפיון עולמי בין היהודי מקס בר ובין פרימו קרנרו", שהתרחשה במדיסון סקוור גרדן בניו יורק; משחק הוקי שהתקיים בשנת 1935 בין קבוצת הכוח וינה למכבי חיפה.​

"אֲזַי הָאֵשׁ הַהִיא עֲדַיִן אוֹתִי הִיא שׂוֹרֶפֶת" ערב עיון לציון שמונים שנה לפרהוד | בזום 15:00 – 15:30 ברכות יעקב יניב, מנכ"ל יד יצחק בן־צבי פרופ' עפרה תירוש־בקר, ראשת מכון בן־צבי לחקר קהילות ישראל במזרח

עו"ד ארי הלל - שלמה הלל (2021-1923): דברים לזכרו

15:30 – 16:30 מושב ראשון: היהודים ותרבותם בעיראק המודרנית יו"ר: פרופ' אסתר מאיר־גליצנשטיין, אוניברסיטת בן־גוריון בנגב משכילים יהודים בעיראק בשנות ה-20 והשקפתם על ארץ ישראל (הרצאה באנגלית, תרגום סימולטני לעברית) ד"ר יו אמאנו, אוניברסיטת טוקיו

יהדות עיראק בראי כתבי יד, תעודות ואוספים בספריית יד בן־צבי ד"ר לביא שי, מנהל הספרייה והארכיונים, יד יצחק בן־צבי אתנחתה מוזיקלית מיצירתו של יצחק אביעזר

16:30 – 18:30 מושב שני: היסטוריה, היסטוריוגרפיה ופרספקטיבה יו"ר: פרופ' נחם אילן, המכללה האקדמית חמדת, שדות נגב

הפרהוד - גורמים ותוצאות ד"ר ניסים קזז, חוקר תולדות יהודי עיראק בעת החדשה הפרהוד בהיסטוריה העיראקית המודרנית פרופ' אמציה ברעם, אוניברסיטת חיפה הפרהוד מזווית נשית פרופ' אורית בשקין, אוניברסיטת שיקגו הוויכוח ההיסטוריוגרפי על הפרהוד פרופ' אסתר מאיר־גליצנשטיין, אוניברסיטת בן־גוריון בנגב אתנחתה מוזיקלית מיצירתם של האחים סלאח ודאוד אל כווייתי

18:30 – 19:15 מושב שלישי: "מעיר גדולה של חכמים וסופרים אני" – הפואטיקה של יהודי בגדד דברי פתיחה: ד"ר חנן חריף, סגן ראשת מכון בן־צבי לחקר קהילות ישראל במזרח בין "פרהוד" לשירת עולם אבוד המשוררים הרצל ובלפור חקק ללא תשלום, בהרשמה מראש | להרשמה ולבירורים: טל' 02-5398855

בתקווה שנהניתם, מאחלים לכם סוף שבוע נפלא!

Comments


bottom of page