מועדון מהבית – מגזין מס' 62: אדם ודעת
סיפור חטא עץ הדעת, שמתואר כחטא הראשון בהיסטוריה האנושית, עורר את דמיונם של הוגים וחוקרים רבים.
האם קודם לחטא היו אדם וחוה יצורים לא תבוניים? שהרי אם כן, יוצא לכאורה שראוי היה כי יאכלו מהעץ...
בגיליון הזה אנו מזמינים אתכם לטעום מפירות הפרי האסור, להשכיל, להחכים וגם להנות מגן עדן הווירטואלי, כי מגן העדן המוחשי גורשנו, לפחות עד שהמגיפה תחלוף.
מאחלים לכולכם בריאות והנאה!
זרים אבל זהים: ישראלי מצא את הכפיל שלו בבריטניה
קובי בלולו, סטדנאפיסט ישראלי, צפה במופע של סטנדאפיסט בריטי. בהפסקה הצופים החמיאו לו על המופע ואז בעצם הבין שעל הבמה עמד מישהו שנראה בדיוק כמוהו. בהמשך, הסתבר שהוא אינו היחיד והוא אף הוזמן לככב בסרט דוקומנטרי עם הכפיל שלו . סרט בריטי החוקר זרים-זהים, שמצא בין השניים עוד קווי דמיון. כתבתה של שני נחשוני, מתוך חדשות הערב בכאן 11, שודר ב-5.1.21.
למי שתהה, זהו הסרט עליו דנו בכתבה.
האם יש לך תאום זהה זר? | סרט תיעודי מלא | למצוא את הזרים הכי זהים
כ-6 מיליון צפיות תוך חודש...
תהיתם פעם אם קיים אדם הנראה בדיוק כמוכם? ובכן, סטטיסטית, ההערכה היא שכן.
אתרים שקמו כדי למצוא התאמות אלה, כפטריות אחרי הגשם, כמו TwinStrangers.net, כבר משכו למעלה ממיליון אנשים מרחבי העולם.
התופעה משכה את תשומת ליבם של מומחי מחקר תאומים בבית החולים סנט תומאס בלונדון. הם חקרו קווי דמיון בין תאומים זהים במשך שנים והחליטו לבדוק כמה הם באמת זהים.
בסרט תיעודי זה אנו עוקבים אחרי אנשים כשהם מתחקים אחר הזר התאום שלהם ברחבי העולם ונפגשים לראשונה. הם לומדים להכיר האחד את השני ולגלות האם גם בחייהם קיים דמיון? בעת שהזוגות לומדים להכיר, הם עוברים סדרת בדיקות של מומחי מחקר בתאומים בבית החולים סנט תומאס. אלה כוללים מדידת קווי דמיון של תווי פנים באמצעות טכנולוגיית סריקת התלת-ממד העדכנית ביותר, ניתוח זיהוי פנים דו-ממדי ובדיקת מוצא DNA.
לאחר מכן המומחים מבקשים מ-100 אנשים לדרג את הדמיון ביניהם. בסוף הסרט, המומחים חושפים את הזוג הדומה ביותר.
כאן תוכלו להעלות תמונה שלכם ולבדוק אם יש לכם "תאום" זהה...
מרדכי רחמים על פיגוע מטוס אל על בציריך ומטוס סבנה
ב-1969 ארבה חוליה בת ארבעה מחבלים למטוס בואינג 707 של חברת אל על. מרדכי רחמים, שהיה מאבטח המטוס, רץ לתא הטייס, וירה לעבר התוקפים מחלון תא הטייס. לאחר מכן יצא מהמטוס באמצעות מגלשת החירום שבדלת האחורית, והמשיך בקרב יריות עם התוקפים והרג את ראש החוליה. בזכות פעולתו הנמרצת של רחמים ניצלו נוסעי המטוס, והוא הפך לגיבור לאומי בישראל. בשוייץ הוא הועמד לדין באשמת רצח, שממנו יצא זכאי. הרצאה של מרדכי רחמים על זוית הראיה שלו. במסגרת הסידרה "אירועים ביטחוניים מכוננים."
שעונים ביולוגיים | פרופ' נגה קרונפלד-שור
מרצה: פרופ' נגה קרונפלד-שור, הפקולטה למדעי החיים ע"ש גורג' ס. וייז, ראש המחלקה לזואולוגיה בהרצאה שנערכה לאנשי אגף הכספים אוניברסיטת תל אביב.
וואטסאפ תשתף את המידע של הצרכנים עם פייסבוק - מדוע דווקא עכשיו?
בודאי רובכם נתקלתם בהודעה מאפליקציית המסרים ווטסאפ בדבר שינוי המדיניות. האם יש לנו אטלרנטיבה? ומה צפוי לקרות לאחר השינוי? מתוך משחקי הכיס עם שאול אמסטרדמסקי 10.01.21, כאן 11.
הצגה, סיפור משפחתי - מחזה
מלודרמה מאת עדנה מזי"א ובבימויה של מרים לרמן באר. בתחילת שנות השבעים, בתל אביב, מוצאת נעמי יומנים שנכתבו על ידי סבתא שלה. תוך כדי קריאת היומנים, מתגלה סיפור משפחתה כפי שלא סופר לה מעולם. מתוך צורך אובססיבי לידיעת האמת, מגלה נעמי פגם משפחתי העובר דרך סבתה, דודה ואמה, וכך, מכורח גנטי - מאיים גם עליה. תחילתו של הסיפור בהיידלברג ב-1935, וסיומו בשנות השבעים בתל אביב, כשבמהלכו נפרש סיפור שלושת הדורות של המשפחה, על רקע המאורעות ההיסטוריים של התקופה. ההצגה הועלתה על ידי תיאטרון "בימתיים" וזכתה במקום שני בפסטיבל "כל הארץ במה" ובמאית ההצגה, מרים לרמן באר זכתה במקום הראשון בתחרות.
גאווה מקומית: פיתוח של אוניברסיטת תל אביב לטיפול חדש בסרטן העור
ד"ר רפי קרסו מראיין את ד"ר תומר חרס מהמערך האונקולוגי בבית החולים רמב"ם. מה בדיוק עומד בבסיס הפיתוח של אוניברסיטת ת"א ומה היתרון שמציע?
חוקרים מנסים למצוא דרכים חדשות להתמודדות עם מחלת סרטן העור - כמו בעזרת הפיתוח החדש. ד"ר תומר חרס מהמערך האונקולוגי בבית החולים רמב"ם יציג בפניכם את הפיתוח, כולל מידע שחשוב לדעת על ההתמודדות עם סרטן העור באופן כללי.
מופע הזהב של גיל שוחט והתזמורת הסימפונית חיפה - מארחים את שלומית אהרון
גיל שוחט והסימפונית מארחים את שלומית אהרון במופע חגיגי.
במופע, ביצוע בכורה לשירה החדש של שלומית אהרון והתזמורת בחיפה.
הסדרה מפגישה בין המובילים במוסיקה הקלאסית של ימינו לבין אמני מוסיקת הרוק-פופ הידועים בישראל. אש ורומנטיקה, עם התזמורת הסימפונית חיפה והמנצח גיל שוחט במופע מיוחד. האש של הבכחנליה (=פורקן העול) בסיפור שמשון ודלילה, האש של התשוקה הספרדית, האש האלוהית של האור הגנוז וזיקוקין די-נור של ניצחון... הזמרת שלומית אהרון משלבת את הישן והחדש, הנוסטלגי והעכשווי. בין שיריה תוצג בבכורה עולמית גירסה תזמורתית של השיר החדש אשר נכתב לשלומית על ידי מתי כספי.
משתתפים: שלומית אהרון, דרור אלכסנדר, התזמורת הסימפונית חיפה וגיל שוחט - פסנתר, ניצוח, הנחיה וניהול מוזיקלי.
כיצד השפה מעצבת את האופן בו אנו חושבים | לרה בורודיצקי
ישנן כ-7,000 שפות מדוברות ברחבי העולם - ולכולן צלילים, אוצר מילים ומבנים שונים. אבל האם הן מעצבות את צורת החשיבה שלנו? המדענית הקוגניטיבית לרה בורודיצקי חולקת דוגמאות לשפה - מהקהילה האבוריג'ינית באוסטרליה המשתמשת בתיאור כיוונים אחרת מאשר "שמאלה וימינה" וכלה במילים המרובות לכחול ברוסית...
"היופי במגוון הלשוני הוא שהוא מגלה לנו עד כמה המוח האנושי הוא גאוני וכמה גמיש", אומרת בורודיצקי, "מוח אנושי המציא לא יקום קוגניטיבי אחד, אלא 7,000".
"עשר שקל - מחריד אותי'': הכירו את האנשים שלא סובלים שגיאות בעברית
עשר שקל? גרביים לבנות? לקחת תמונה? אם חשתם צמרמורת קלה, אתם לא לבד. לכבוד יום העברית החלק החודש, הכירו את האנשים שנשרפות להם האוזניים בכל פעם שהם שומעים שגיאות בשפה העברית.
כשהפרסים שלטו בנו...
יהודה תחת שלטון פרס: ארכיאולוגיה, מקרא ומציאות היסטורית.
מרצה: פרופ' עודד ליפשיץ , אונ' ת"א "ירושלים ויהודה תחת שלטון אשור, בבל ופרס". https://www.youtube.com/watch?v=GozLb7SPbYU&list=PL9ehV1banJ1dD64rairb40rb4rgztXFjN&index=97
ג׳יין בורדו וישראל גוריון - ערב של שושנים
מעל 1.8 מיליון צפיות במפגש בין דורי מושלם.
כיצד הפך השיר "ערב של שושנים" - להמנון אצטדיונים אירופי?
השיר נכתב ב-1955 הפך ללהיט מספר 1 של הדודאים, "נסע" איתם ברחבי העולם, ומשם נדד כתוצאה של צירופי מקרים, לאצטדיון של נירנברג ושל קבוצות נוספות באירופה. השיר "ערב של שושנים" הפך ל'המנון' אצטדיונים ואלה הסיבות לכך.
שפת הגוף שלך עשויה לעצב את מי שאתה | איימי קאדי
שפת גוף משפיעה על האופן בו אחרים רואים אותנו, אך היא עשויה גם לשנות את האופן בו אנו רואים את עצמנו. הפסיכולוגית החברתית איימי קאדי טוענת ש"מצב כוח" - עמידה ביציבה של ביטחון, גם כשאנו לא חשים ביטחון - יכולה להגביר את תחושות הביטחון, ועלולה להשפיע על סיכויי ההצלחה שלנו.
אמנות – אמן הבונה פסלים קינטיים מהפנטים
אמן אוטודידקט עם רקע בפיזיקה, דייוויד סי. רוי, יוצר פסלים קינטיים מעץ כבר כמעט 40 שנה. הפסלים מופעלים אך ורק באמצעות מנגנוני הרצה מכניים, חלקים יכולים להמשיך לזוז עד 48 שעות. 5.3 מיליון צפיות.
תחקיר: כך הוארך הזיכיון של כיל בנגב – ללא מכרז
בעוד מספר חודשים יפוג תוקף הזיכיון של כימיקלים לישראל במחצבות הפוספטים בנגב. במשרד האנרגיה החליטו יחד עם כמה משרדי ממשלה להאריך את הזיכיון – בלי תמורה ובלי לשקם חלקים מההרס הסביבתי שהמפעלים מייצרים.
ימים גבוהים (ים)
חוו את היופי הטבעי של הפלנטה שלנו וראו כיצד שינויי האקלים משפיעים על כל היצורים החיים, בסרט התיעודי החודר למעמקי הימים בצילומים החושפים חיים אחרים.
בפרק זה: היכנסו לאוקיאנוסים העמוקים, החשוכים והשוממים, בהם נמצאים שפע של יצורים יפים - ומוזרים בעליל.
כ-6 מליון צופים. פרק מתוך סדרת 'הכוכב שלנו' של נטפליקס.
"בוריס גודונוב" של מוסורגסקי: היסטוריה, מיתוס ואמנות
מרצה: פרופ' משה צוקרמן - הפקולטה למדעי הרוח, בית הספר להיסטוריה ע"ש צבי יעבץ, והמכון להיסטוריה ולפילוסופיה של המדעים והרעיונות ע"ש כהן. סדרת הרצאות בחסות הרקטור, אוניברסיטת תל אביב.
ארץ השמש המלאכותית
הכור הענק בדרום קוריאה פעל למשך 20 שניות כשבתוכו פלזמה ב-100 מיליון מעלות צלזיוס – זמן הבערה הארוך ביותר שתועד עד כה.
השמש שלנו לא עומדת למות בזמן הקרוב, אבל בדרום קוריאה עובדים עשרות מדענים על פרויקט מעניין שזכה לכינוי “השמש המלאכותית”, וכולל כור היתוך גרעיני שלא מפסיק לשבור את השיאים של עצמו.
קרטל התה: כך שולטת ויסוצקי בשוק התיונים
החורף כאן, ורבים מאתנו מכניסים חבילות תה לעגלת הקניות שלנו. ארבעה מתוך חמישה צרכנים ירכשו את אותו מותג – ויסוצקי. למרות זאת ענקית התה, ששולטת בשוק באופן כמעט בלעדי, לא מוכרזת מונופול, וכך שומרת על כוחה ועל תג מחיר שגבוה בעשרות אחוזים מזה שבעולם. כתבתה של עמית תומר, מתוך המוסף הכלכלי בשביל הכסף.
"כרמן" של ביזה על פסנתר ו...בקבוקים – ביצוע שובר שגרה
שני פסנתרנים, מאטג' מסטרוביץ' וכריסטיניה בג'לופאבולביץ', מנגנים אותה יחד ב-4 ידיים על הפסנתר בעוד שבורנה סרקר "מנגן" על שורה של בקבוקים ריקים. אל תנסו את זה בבית...
שנות ה-60: מחאה ותרבות-נגד
מרצה: פרופ' אייל נווה, החוג להיסטוריה כללית בפקולטה למדעי הרוח - סדרת הרצאות בנושא "ארצות הברית של אמריקה - מעלייה לשקיעה". אוניברסיטת תל אביב.
טיול לפורטוגל – נופים קסומים ומים ניגרים
במסגרת הטיולים שאליהם אנו מתגעגעים, בחרנו בסרטון באיכות 4K על האיים האזוריים ואיי מדיירה שבפורטוגל. מקומות יפיפיים, נופים קסומים ומים זורמים, בדיוק מה שצריך...
אומנות - כיצד מאזנים בין מבני סלע בלתי אפשריים?
תצורות הסלע של מייקל גרב אינן מוחזקות על ידי דבק או מוטות פלדה. באופן מדהים, ערימות הסלע שלו נערמות תוך שימוש בחוקי הכבידה בלבד. תצורות הסלע של מייקל השתלטו על האינטרנט בסערה והסבו תשומת לב רבה עוד יותר לאיזון הסלעים. מייקל הפך את הבלתי אפשרי לכאורה לאפשרי. בפעם הבאה כשתטיילו בנחל, אתם מוזמנים לנסות... כ-5 מיליון צפיות.
קונצרט מיוחד -Luka Sulic ft. Evgeny Genchev
לוקה סוליץ' הצ'לן ויבגני גנצ'ב הפסנתרן, מבצעים קטעי קלאסיקה מובחרים כמו 'אווה מריה' של באך, 'החורף' מתוך 'ארבע העונות' של ויואלדי ועוד.
העולם האבוד של המאיה
המאיה - הפירמידות, הערים המונומנטליות והשליטה המיתולוגית באסטרונומיה ובמתמטיקה תפסו את דמיוננו ודירבנו דורות של חוקרים לג'ונגלים של מרכז אמריקה במסע להבנתם. העולם האבוד של המאיה סוקר את עלייתם הדרמטית לבולטות ב"עידן הפרה-קלאסי "של המאיה, כמו גם עדויות חדשות להתמוטטות הציוויליזציה שלהם בסביבות 800-900 לספירה. החוקרים משתמשים בשיטות מדעיות ומתקדמות כדי לחשוף ממצאים הנחשפים לראשונה. תכנית של הנשיונל ג'יאוגרפיק. 5.2 מיליון צופים.
מבעד לעדשה - אמנות הצילום
האמן הדיגיטלי טד צ'ין, בורא עולמות דיגיטליים בעזרת המצלמה, כשהמציאות אינה כובלת אותו, ומפתח בעזרת כלי מחשב את האמנות שלו, כיד הדמיון הטובה עליו.
גאלה וינאית ל"חג החגים" - אופרה חגיגית לחג המולד | הסימפונית חיפה
גאלה וינאית חג החגים ב-24.12.2020 עם התזמורת הסימפונית חיפה והקשר הווקאלי וינה-תל אביב.
מנצח: דייויד ארונסון סולנים: יבגניה דושינה, אביגיל גורטלר-הר-טוב, אפרת רז, מרטין מיירינגר, סמואל ברלד.
מופע חגיגי בשיתוף עמותת הקשר הווקאלי וינה-תל אביב, פורום תרבות אוסטרי.
ד"ר חנן חריף על מפגש יהודי גרמניה עם האוריינט
העולים מגרמניה הגיעו כשברשותם הון פרטי, שאותו השקיעו בפיתוח כלכלת הארץ. הם תרמו למגוון התרבותי בארץ, ומספר העוסקים במקצועות חופשיים ובעלי ההשכלה בקרבם היה רב. העולים גילו נכונות לעסוק בכל עבודה שתינתן להם. הם שינו את פני הבנייה העירונית, הקימו מפעלים, קידמו את הרפואה ועוד. יחס היישוב הוותיק לעולים מגרמניה היה מורכב. מחד הגבירו עולים אלו מאוד את כוחו של היישוב; מאידך גיסא, התבדלו עולי גרמניה ושימרו את תרבותם. האווירה בארץ, אשר שמה דגש על מטרות שיתופיות ולאומיות, נגדה את ההתבדלות ה"ייקית". בהרצאה ד"ר חריף שם דגש על המפגש בין התרבויות.
עבודה עברית: עודד מייצר קורקינט חשמלי כחול לבן | כאן דוקותיים
עודד הגשים את חלום הילדות שלו ליצור רכב דו גלגלי וכיום הוא עומד בראש עסק מקומי ומשגשג לייצור קורקינטים - היחידים מתוצרת הארץ בשוק שמוצף בתוצרת סין.
ולקינוח, פינת הנוסטלגיה:
המחשב המשוכלל ביותר בארץ מותקן באוניברסיטת תל אביב 1971.
עובדי המעבדה בוחנים שחזור גראפי של תנועת רכב הנחיתה של החללית ״אפולו״ ומדגימים משחק שחמט על המחשב. המחשב מסוגל לבצע חישובים מהירים ביותר ויסייע למדענים, למתמטיקאים, לתעשייה ולכלכלה.
ולכל המתגעגעים להרצאת זום:
הרצאת זום באדיבות יד בן צבי
חידושים מחפירות מחנה הצבא הרומי בתל שלם יום רביעי | 27.1.20, י"ד בשבט תשפ"א | 18:30-17:00 מרצים: ד"ר בני ארובס, האוניברסיטה העברית מר דודי מבורך, מוזיאון ישראל מגיב: פרופ' מנחם מור, אוניברסיטת חיפה מפגש רביעי לשנת תשפ"א בסדרה 'מבט אל העבר - חידושים בארכאולוגיה' ערבי עיון על שם ד"ר דוד עמית ז"ל - בשיתוף רשות העתיקות
תמונה: באדיבות משלחת תל שלם
מאחלים לכולכם, חוסן, איתנות והמון סקרנות. סוף שבוע נפלא!
Comments